Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
13 personer fick föras till sjukvård vid en industribrand i Huskvarna. Foto: Mattias LandströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Industribrand i Huskvarna – 13 till sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har under tisdagskvällen arbetat med att släcka en brand på Husqvarna AB. Tretton personer har fått föras till sjukhus efter att de andats in rök men det är oklart hur allvarligt skadade de är. Vid 20:40 meddelade räddningstjänsten att branden är släckt.

Klockan 18:27 på tisdagen inkom ett automatlarm till SOS om en brand på Drottninggatan i Huskvarna. Flera räddningsstyrkor skickades till platsen.

– Vi har fått veta att åtta personer andats in rök och tre personer har fått föras till sjukhus med ambulans men jag vet inget om skadeläget, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

13 med ambulans till sjukvård

Senare under kvällen meddelade polisen att ytterligare tio personer fått föras till sjukvård då de andats in rök. Av totalt 13 skadade fördes tio med ambulans till sjukhus, tre fördes med ambulans till vårdcentral. Av dessa är nio anställda på industrin, en väktare och tre brandmän.

Enligt polisen ska branden ha börjat i en maskin.

– Det är ingen synlig eller kännbar rök och inte heller några synliga lågor härifrån, säger SVT:s reporter Anna-Karin Hedén som är på plats på Ådalsvägen ovanför fabriken i Huskvarna.

Strax före klockan 21 meddelade räddningstjänsten att branden är släckt.

– Ja branden är släckt i maskinen. Vi avvecklar nu räddningsinsatsen, säger Jonas Petri, ansvarigt befäl på Räddningstjänsten i Jönköping.

Polisen kommer att upprätta en anmälan om arbetsplatsolycka och vållande till kroppsskada då flera personer fått uppsöka sjukvård efter att ha andats in rök.

En presstalesperson vid Husqvarna AB uppger för SVT att branden inte kommer att påverka produktionen.

Fakta Husqvarna AB

Visa

Husqvarna AB tillverkar bland annat motorsågar och gräsklippare i Huskvarnafabriken.

Företaget är den största arbetsgivaren inom det privata näringslivet i Jönköpings län, med 1 765 anställda varav 25 procent är kvinnor (2018).

Källa: Region Jönköping

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer