”Det verkar vara en brand i en ugn” Foto: Jan G. FranzénVisa alla (2)
Visa alla (2)

Industribrand i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal brandmän från sju räddningstjänster bekämpade en större industribrand i Tranås under tisdagskvällen. Larmet om branden kom klockan 14.40 på eftermiddagen. Först klockan 02 på natten avslutades räddningsinsatsen.

– Det verkar vara en större brand i en ugn, säger Räddningschef Bertil Fång när SVT Nyheter Jönköping når honom strax efter klockan 15.

Enligt räddningstjänsten finns det inga uppgifter om att någon ska ha skadats i branden. Ett flertal räddningsresurser är på platsen.

– Det verkar vara en brand i en ugn som eventuellt kan innehålla metall eller lack, säger polisens presstalesperson Monica Bergström en kort stund efter att de fått in SOS-larmet.

– Vi har en patrull på väg dit. Men det är först och främst ett ärende för räddningstjänsten, men kanske kan de hjälpa till med att exempelvis spärra av platsen om det skulle behövas.

– En person har andats in rök, men har undersökts på plats av ambulanspersonal, säger Bertil Fång.

Tillverkar metallprodukter

Branden i ugnen kunde släckas men eftersom den spridit sig till takkonstruktionen är den svårsläckt.

– Vi använder oss av dimspik för att komma igenom konstruktionen och få kontroll över läget, säger Bertil Fång vid 17-tiden.

Dimspik är ett stålrör som förs genom flera lager för att släcka i dolda och svåråtkomliga utrymmen. 

Industrin som brinner tillverkar produkter och komponenter av, eller baserade på, stål, rostfritt och aluminium.

Gasflaskor i lokalen

Drygt en timme efter att branden brutit ut, berättar Bertil Fång att branden ännu inte är under kontroll.

– Vi håller på med inre och yttre släckning. Vi har tagit ut gasflaskorna som fanns i lokalen och även stängt av gasledningen.

Hur ser det ut med spridningsrisken?

– Det finns en spridningsrisk inom industrifastigheten i alla fall.

UPPDATERING:

Först vid klockan 02 var branden helt under kontroll och räddningsinsatsen avslutades. Efterbevakning pågick till 6.15 på onsdagsmorgonen.

– Nu har vi ingen kvar utan företaget bevakar platsen själva. Klockan 05 började dagens första skift och de kan köra på i princip normalt, säger insatsledare Bertil Fång till SVT Nyheter på onsdagsmorgonen.

Vet ni med större säkerhet nu vad som orsakat branden?

– Företagets egen teori är att det blivit en överhettning i fläkten på en lackeringsugn. Polis har varit här så vi får väl se om saken kommer utredas mer.

Enligt Ola Svensson vid polisen på Höglandet finns inga misstankar om brott i samband med branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer