Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kökschefen Jessica Lundman berättar om hur kökets verksamhet har fått ställa om mycket efter att inflationen ökat. Foto: Hanna Källebring/SVT

Inflationen har fått dem att tänka om i köket

Publicerad

I produktionsköket på Björkliden i Anneberg har omställningen varit stor sedan inflationen sköt i höjden. Stort fokus ligger på att minska matsvinnet och att använda så mycket rester som möjligt i matlagningen.

I Anneberg utanför Nässjö lagas det dagligen mat till hundratals personer inom skola, äldreomsorg och gruppboende. De ökade priserna på matvaror till följd av den höga inflationen har fått kökspersonalen att ändra arbetssätt.

– Det har varit en stor omställning för oss i vårt sätt att arbeta i köket. Vi har fått skruva mer och mer på vårt sätt att tänka, säger städ- och kökschefen Jessica Lundman.

Anpassar menyn efter gårdagens rester

Målet för kökspersonalen är att behöva slänga så lite mat som möjligt både med tanke på ökade priser, men också med anledning av ett ökat miljötänk. Menyn anpassas nu mer efter vad som blivit över från gårdagen. Grönsaker används i bröd och i grytor, överbliven pasta blir till pastasallad.

Ett nytt system där äldreomsorgen kan anmäla hur mycket mat som behövs just för dagen gör att kökspersonalen kan anpassa dagens matleveranser för att slippa slänga portioner.

I klippet ovan hör du städ- och kökschefen Jessica Lundman berätta om den stora omställning som köket behövt gå igenom de senaste månaderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer