Prästen Rebecca Hultqvist Jansdotter vill tydliggöra att samkönade par är varmt välkomna att gifta sig i svenska kyrkan. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Inga samkönade drop-in-vigslar under Pride i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Under avslutningen av Pride i Jönköping anordnade Svenska kyrkan i Jönköping drop-in vigslar. Förhoppningen var att även samkönade par skulle vigas men så blev det inte.

– Vi har haft drop-in-vigslar tidigare, att vi väljer att ha drop-in under Pride är för att tydliggöra att samkönade par är varmt välkomna att gifta sig i svenska kyrkan, säger prästen Rebecca Hultqvist Jansdotter.

Under lördagen var Gräshagskyrkan i Jönköping öppen för drop-in-vigslar. Förhoppningen var ett även samkönade par skulle komma till kyrkan eftersom det var under Pride. Men inga samkönade par dök upp.

– Nej det var inga samkönade par idag, det var ju vår förhoppning, eftersom alla är välkomna, säger hon.

Vad tror det beror på?

– Det kan vara många faktorer. En faktor är nog att vi behöver var mer tydliga att komma ut med att Svenska kyrkan viger samkönade par. Det är viktigt att man känner sig välkommen och integrerad. Det kan nog vara så att en del har en erfarenheter från när de var medlemmar i en kyrka som inte var så positiv. Men vi får jobba vidare så att alla känner sig välkomna, säger Rebecca Hultqvist Jansdotter.

I klippet kan du höra mer om vad Rebecca Hultqvist Jansdotter tror behövs för att locka samkönade par till drop-in vigslarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.