JU Solar Team består av 25 studenter från Jönköpings universitet, som deltar i tävlingen med bilen Solveig.

Ingen vinst för soldriven bil från Jönköping

Publicerad

Det blev ingen seger för de studenter från högskolan i Jönköping som tävlar i World Solar Challenge. Istället blev det ett nederländskt team som vann tävlingen, som går ut på att så fort som möjligt korsa Australien med en soldriven bil.

Bilen Nuna 9 vann tävlingens huvudklass Challenger då den nådde fram till Adelaide först, strax före klockan 16 på torsdagen, lokal tid.

Färden över kontinenten tog strax över 37 timmar, och laget fick bland annat anpassa strategin till följd av kraftiga vindar.

Att teamet bakom bilen skulle ta hem tävlingen var ändå något av en lågoddsare, eftersom de tidigare vunnit sex gånger sedan den startade 1987, och är det mest framgångsrika laget i World Solar Challenges historia.

LÄS MER: Jönköpingsstudenter i rally med solkraft

-Vi ska fira, men först ska jag ta en dusch. Det har jag inte gjort på en vecka, säger teknikern Marten Arthens till nyhetsbyrån AAP.

Bilen har i genomsnitt färdats i 80 kilometer i timmen på den 300 mil långa tanan.

Långsammare gör Jönköpingslaget

Något långsammare går det för svenska JU Solar Team från universitetet i Jönköping, som enligt arrangörens resultatlista tagit sig 2 178 kilometer med en medelhastighet på 57,3 kilometer i timmen i sin bil Solveig. Laget ligger på en åttondeplats i Challenger-klassen.

LÄS MER: Studenterna visade upp solbilen i dag

MDH Solar Team från Mälardalens högskola deltar i Adventure-klassen, som är utom tävlan.

World Solar Challenge

Visa

World Solar Challenge är en designtävling som går ut på att ta fram världens mest effektiva elbil, framdriven av solkraft.

Tävlingen, som har tre klasser, inleds i Darwin i norra Australien via nio hållplatser längs med motorvägar för att till slut nå Adelaide i söder, en resa på omkring 3.000 kilometer.

Tävlingen arrangeras vartannat år, första året var 1987.

Årets tävling, där 42 ekipage tävlar, inleddes den 8 oktober och avslutas den 15:e.

Källa: World Solar Challenge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer