Foto: Henrik Montgomery / TT

Inget luciafirande eller julspel för föräldrar i Jönköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings kommun rekommenderas skolor och förskolor att inte bjuda in föräldrar eller andra anhöriga till julspel eller luciafirande inomhus. Detta på grund av att smittspridningen av coronaviruset ökar, särskilt bland ovaccinerade.

Beslutet om denna rekommendation har tagits i samråd mellan skolläkare Jenny Lorefors och regionens smittskydd.

– Eleverna på skolorna kan samlas, men man bör slussa in och ut eleverna klassvis, säger Jenny Lorefors.

Corona Jönköping

Hon säger att det finns ett behov av att förtydliga rekommendationerna kring julfirandet och information kommer komma ut till verksamheterna i Jönköpings kommun under fredagen. Bedömningen är dock att elever på samma skola ska kunna sitta i publiken inomhus tillsammans.

– De träffas ju ändå i exempelvis matsalen.

Kan det komma att bli skärpta rekommendationer framåt, det är ju några veckor kvar till jul?

– Vi hoppas verkligen att vi ska slippa det.

Ingen allmän rekommendation

Enligt Region Jönköpings läns smittskyddsläkare är det bara Jönköpings kommun som i nuläget går ut med dessa rekomendationer.

– Varje kommun fattar sina egna beslut. Men det brukar vara så att när Jönköpings kommun börjar så hänger andra på, säger David Edenvik.

Men några allmänna rekommendationer till skolorna i Jönköpings län går alltså inte smittskydd ut med i nuläget.

– Det är prioriterat att elever ska kunna ha sitt julfirande. Vi följer de råd som Folkhälsomyndigheten ger. Men det kan vara bra att försöka hitta andra sätt, som att fira i mindre grupper utan trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet