Inget skadestånd till mc-klubbar kopplade till Hells Angels

Publicerad

Efter en offensiv från Hells Angels-sfärens juridiska ombud har Justitiekanslern (JK) nu fattat fem olika beslut om att avslå skadestånd till mc-klubbar och dess medlemmar. Bland annat handlar det om en man bosatt i länet, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Mannen, som tillhör en mc-klubb i Östergötland, stoppades av polis på vägen mellan Eksjö och Nässjö den 27 juni 2019. Polispatrullen stoppade honom och hävdade att mannens motorcykel lät för mycket, att han kört för fort och även över en spärrlinje, något som mannen nekade till.

Mannen bar mc-klubbens väst och poliserna beslutade om en husrannsakan av packningen på motorcykeln. Mannen har menat att åtgärden inte var motiverad och krävde därför skadestånd på 30 000 kronor för kränkning.

Betalar inte ut skadestånd

Mannen på höglandet är en del av de yrkanden som kommit in till JK gällande medlemmar i fyra mc-klubbar. Varje klubb har krävt 400 000 kronor vardera i skadestånd. I tre fall medger staten smärre fel, men inte så allvarliga att skadestånd ska betalas ut menar JK.

Felen gäller att kroppsvisiteringar och husrannsakningar av motorcyklar har genomförts endast på grund av att berörda personer har haft klubbvästar på sig. I ett fall har också ett salivprov tagits utan grund, skriver Nyhetsbyrån Sirén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer