I Gislaved har en ny snabbladdningsstation invigts på handelsområdet Smålandia. Foto: SVT/Johannes TolfVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inte längre gratis att ladda elbilen

Uppdaterad
Publicerad

I allt fler kommuner i Jönköpings län kostar det pengar att ladda sin el- eller hybridbil med de offentliga stolparna. I Gislaved har det hittills varit gratis, men nu blir det ändring.
– Den infrastruktur som vi bygger upp kostar pengar och det är skäligt att kunna ta tillbaks lite, säger Hans Brunström.

I Gislaved har en ny snabbladdningsstation invigts på handelsområdet Smålandia. Där kan besökarna ladda sin elbil på mellan 15–30 minuter, enligt Hans Brunström som är vd på Gislaved energi, till en kostnad av två kronor och femtio öre minuten.

I Gislaved har en ny snabbladdningsstation invigts på handelsområdet Smålandia. Foto: SVT/Johannes Tolf

– Till att börja med kommer laddstationen vid Smålandia och på Stortorget i Gislaved att förses med betallösning, där bilföraren kommer att kunna betala med Eways RFID-kort. Inom snar framtid kommer det gå att betala via en app i telefonen. En tjänst för Swish-betalning är också under utveckling, berättar Brunström när SVT Nyheter Jönköping möter honom vid den nya snabbladdningsstationen.

Flera kommuner tar betalt

Det finns runt hundra kommunala laddstolpar i länet. I flera av kommunerna har man likt Gislaved börjat ta betalt för att ladda bilen. I Jönköpings kommun började man med det i våras och andra exempel är Tranås, Vetlanda och Sävsjö.

Det är fortfarande inte jättemånga som har en elbil – borde ni inte bjuda på laddningen ett tag till för att få fler att köpa elbil?

– Det är klart, men jag tror att den som ändå investerar i en sådan bil får vara beredd på att det kan kosta pengar.

Möjligheten måste öka

Hans Brunström menar att möjligheten att ladda publikt, vid sitt jobb och hemma måste öka. Därför har Gislaved Energi, Gislaveds kommun, Gislavedshus och Enter Gislaved tagit ett gemensamt grepp om frågan och arbetar tillsammans för att förenkla elbilsägandet.

– Den publika laddningen utgör endast en mindre andel av alla laddningar, men är ett viktigt komplement för att öka laddmöjligheterna och tryggheten för de som kör laddbara bilar i Gislaved.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

elbil

Mer i ämnet