Arkivbild. Foto: TT

Inte längre misstänkt för bombplaner

Publicerad

Den Nässjöbo som i somras greps av Säpo misstänkt för att ha förberett bombtillverkning, tros inte längre ha haft några planer på att skada någon. De ursprungliga misstankarna har avskrivits och utredningen är nu omformulerad. Dessutom har Säpo helt släppt ärendet.

Mannen greps i mitten av juli av Säpo, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ärendet som drevs av Riksenheten för säkerhetsmål omgärdades av tystnad, men efterhand kom uppgifter om att mannen misstänktes ha förberett någon form av bombtillverkning. Misstankar som enligt uppgift ska ha uppstått efter larm från italiensk antiterrorpolis. De skulle ha fått signaler om att mannen försökt köpa stora mängder konstgödsel, som kan användas vid bombtillverkning.

Mannen själv har hela tiden nekat till anklagelserna och har enligt åklagaren lämnat förklaringar som ledde till att han i augusti släpptes ur häktet.

Inte längre misstänkt ha försökt skada

Nu har den fortsatta utredningen alltså lett till att de ursprungliga misstankarna helt har avskrivits. Rubriceringen är också ändrad till framkallande av fara för annan, en betydligt mildare formulering.

– Det finns inte längre någon misstanke om att han ska ha försökt att bygga någon bomb som skulle kunna skada någon människa eller egendom, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål till SVT Nyheter Jönköping.

Säpo släpper ärendet

Det betyder att både Säpo och Riksenheten nu har släppt hela ärendet.

– Som fallet ser ut nu finns det inte några skäl att vi eller Säpo ska ha kvar ärendet. Fallet är därför överlämnat till den lokala polismyndigheten, säger Mats Ljungqvist.

Två nya rubriceringar har samtidigt lagts till: brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och brott mot kemikalieregisterförordningen, ett slags miljöbrott. Det är två lagar som handlar mer om hur man hanterar olika kemikalier när det rör sig om större mängder, men några ytterligare detaljer om vad det handlar om vill inte åklagaren i dagsläget gå in på.

Överlämnat till lokala polisen

Ärendet är nu alltså överlämnat till polismyndigheten i Jönköpings län, men där har man ännu inte satt sig in i fallet.

– För oss är det nytt så vi måste läsa in oss, säger Göran Landén vid polisen på Höglandet.

Polisens arbete fortsätter nu med att utreda om något brottsligt har ägt rum eller om fallet helt ska avskrivas.

Mannens advokat Mikael Svegfors har tidigare sagt att hans klient är lättad över frisläppandet. Han har ännu inte hunnit diskutera omrubriceringen med sin klient, eftersom han just nu är på semester. Enligt Svegfors har mannen fått lida av de tidigare anklagelserna.

– Min klient kom att utsättas mycket hårt, inte minst via sociala medier och diverse webbplatser som bara ägnar sig åt att döma på förhand. Den berömda fjädern blev snabbt en mycket stor höna, vilket inte minst har visats nu när den utomordentligt allvarliga misstanken helt ströks och ersattes av annat. Man kan nog säga att han förlorade ett helt liv, på några få dagar, säger Mikael Svegfors till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.