Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Federico Lopez får handledning i det svenska sjukvårdssystemet av distriktsläkare Anna Hertin. Hör honom berätta om skillnaderna i klippet. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Över 100 utländska läkare har fått introduktion på Nässjö utbildningscentrum

Publicerad

Diorlyns Marmolejos och Federico Lopez är två av de utlandsrekryterade läkare som arbetar i Region Jönköpings län. Federico genomgår nu regionens utbildningsprogram på Nässjö Utbildningscentrum, något också Diorlys gjorde när han var ny. 

– Det är inte bara språket som är nytt. Riktlinjer är annorlunda och journalhanteringen skiljer sig från vad jag är van vid från Spanien och Dominikanska republiken, säger Diorlyns Marmolejos, som arbetat som läkare på Nässjö vårdcentral i ett och ett halvt år.

Hans kollega Federico Lopez, som kommer från El Salvador, har också jobbat som läkare i Spanien i tio år. Han hade läst en onlinekurs i svenska innan han kom hit.

Kollegorna inger hopp

Vid ett par tillfällen under intervjun letar han i minnet efter de svenska orden, men han har på bara fyra månader skaffat sig ett stort ordförråd.

– När jag träffar kollegor som har varit i Sverige i några år tänker jag att jag nog inte kommer kunna prata så bra som de, men det ger mig i alla fall hopp, säger han.

Längre patientbesök

Under den fyra och en halv månad långa introduktionsutbildningen träffar han patienter precis som de andra läkarna. Skillnaden är att besöken är lite längre och att det finns en handledare med i hela processen.

– Jag hoppas att jag snart ska förstå patienterna bättre och att de ska förstå mig.

– Utbildningen är bra och en förutsättning för att förstå sjuksystemet och lära sig språket bättre, säger Diorlyns Marmolejos.

För att få sin utländska läkarlegitimation godkänd i Sverige krävs kunskaper i svenska som i princip innebär att läkaren skulle klara av en universitetsutbildning på svenska.

Hör läkarna berätta vad som är annorlunda i det svenska sjukvårdssystemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer