Foto: privatVisa alla (5)
Visa alla (5)

Istidsstenen är återbördad

Publicerad

Juliette Veckens och Lucus Brouwer har nu återbördat den sten som med inlandsisen fördes från Sverige till Holland. I tre och en halv månad har de vandrat för att lägga den på det berg den kom ifrån.

De har vandrat 160 mil med sin sten. På söndagen var det en ceremoni i Simpnäs i Uppland då Juliette och Lucas lade stenen på en ispelare så den sakta skulle få komma tillbaka.

– Is förde stenen till Holland, is ska föra stenen tillbaka till Sverige, sa Juliette när vi träffade henne i skogarna utanför Bodafors i slutet av september.

Enligt en geolog i Holland så förde den senaste inlandsisen med sig massor av sten ut i Europa och hela ön som Lucas kommer ifrån är gjord av svensk sten. Paret beslutade sig för att göra ett fotoprojekt av sin vandring med stenen, som de kallar Einstein.

Under sin långa vandring har de mött många människor.

– Inslaget ni gjorde öppnade många dörrar för oss.

Just nu liftar paret tillbaka mot Holland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer