Stefan Wetter är drifts- och IT-säkerhetschef på Region Jönköpings län. Foto: Amanda Gustafsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Väl förberedda för IT-attacken

Publicerad

De senaste dagarnas IT-attack runt om i världen sätter spår även i länet, idag är just data-säkerheten i fokus hos flera företag och förvaltningar.
– Det var ju ingen chock för vår del när detta hände i fredags, säger Stefan Wetter som är drifts- och IT-säkerhetschef på Region Jönköpings län.

Under helgen drabbades flera kommuner och företag över hela världen av en IT-attack. Personalen på Region Jönköpings län var väl förberedda.

– Det är ju väldigt tråkigt att vi ska behöva jobba med detta, för vi skulle ju behöva lägga ned energi i vår verksamhet för att hantera den dagliga driften, säger Stefan Wetter som är drifts- och IT-säkerhetschef på Region Jönköpings län.

Stor kostnad

– Det är ju någonting som drabbar alla länder i hela världen inom ett par sekunder den här gången, så att för samhällena i världen är ju detta en stor kostnad, säger Stefan Wetter.

”Väldigt tråkigt”

Ännu finns inga uppgifter om att någon i länet ska ha blivit utsatt, men man har följt händelserna, bland annat på Högskolan i Jönköping.

– Vi har bevakat situationen under helgen och vi har inga indikationer på att vi har smittade datorer, och sen hade vi ett avstämningsmöte direkt på morgonen där vi kollade upp status och vi fortsätter att följa detta, säger Stefan Henriksson som är IT-chef på Jönköping University.

– Det är väldigt tråkigt att det är på det här viset, men det är nog en verklighet som vi får förhålla oss till och som vi måste anpassa oss till, säger Stefan Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer