Foto: SVT

IVO riktar allvarlig kritik mot socialtjänsten i Gnosjö

Uppdaterad
Publicerad
Inspektion för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot hur socialtjänsten i Gnosjö hanterat barn- och ungdomsärenden. I ett pressmeddelande skriver kommunen att kritiken är ”allvarlig”.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om kritiken mot barn- och ungdomssektionen i Gnosjö kommun.

På kort tid mottog IVO flera anmälningar om brister i hanteringen av exempelvis ärenden med placerade barn och brister i hur socialtjänsten samverkat med vårdnadshavare och gode män.

IVO inledde då en stor tillsyn av barn- och ungdomssektionen och enligt Gnosjö kommun är den nu färdig.

LÄS MER: Omfattande kritik mot socialtjänsten i Gnosjö

I ett pressmeddelande uppger kommunen att IVO riktar kritik mot tre områden i verksamheten: brister i handläggningen, personalens behörighet och ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete.

– Kritiken som IVO riktar mot vår verksamhet för barn och unga är allvarlig och förvaltningen har redan inlett sitt arbete med att åtgärda de identifierade bristerna, säger Maria Sandberg (KD), ordförande i socialutskottet, i pressmeddelandet.

Hon fortsätter: 

– Jag känner, trots kritiken, att våra medarbetare gör ett bra jobb utifrån rådande omständigheter. Jag upplever att granskningen har varit bra och att vi nu tar nya tag för att komma tillrätta med bristerna, säger Sandberg.

Allvarliga brister

IVO skriver i beslutet att det finns allvarliga och omfattande brister i kvaliteten av barn- och ungdomsvårdens myndighetsutövning. Bristerna leder till att barn och unga riskerar att inte få sina behov av skydd och stöd tillgodosedda. Rättssäkerheten riskerar att åsidosättas.

Enligt beslutet består bristerna bland annat i att personal saknar behörighet att utföra vissa uppgifter och att det finns omfattande brister i handläggningen av anmälningar, utredningar och familjehemsutredningar.

LÄS MER: Larmade om brister på socialtjänsten redan i somras

Dessa brister kan, enligt IVO, medföra att beslut fattas på otillräckliga eller felaktiga grunder.

Kommunstyrelsen saknar också ett ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, vilket kan leda till att brister inte upptäcks och åtgärdas.

Bristfällig kontroll av familjehem

IVO har bland annat granskat tio anmälningar om oro för barn och unga där utredning inte inletts. Och trots misstanke om hot och våld har kommunstyrelsen i fem av dessa tio fall inte inlett någon utredning.

Omfattande brister har också hittats när det gäller familjehemsplaceringar. Endast i ett av fyra fall har registerkontroll av de tilltänkta familjehemsföräldrarna gjorts. Kommunen har inte särskilt uppmärksammat förekomst av våld eller missbruk eller annat som kan äventyra barns trygghet och säkerhet.

I flera fall har inte heller kommunstyrelsen tagit reda på vårdnadshavares eller god mans inställning till behov av insatser för barnet. Enligt Socialtjänstlagen har de rätt att få framföra sina åsikter och ska även få relevant information.

Kommunstyrelsen i Gnosjö ska senast den 29 september redovisa vidtagna åtgärder för IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer