Foto: SVT

J-Södras målvakt Anton Cajtoft redo för comeback

Publicerad

På måndag är det säsongspremiär för Jönköpings Södra och då kan målvakten Anton Cajtoft göra comeback. Förra året skulle bli en av höjdpunkterna i hans karriär hittills men en skada satte stopp för det.

Det har nu gått nästan ett år sedan skadan och Anton Cajtoft tränar för fullt med laget. Vi träffade honom tillsammans med laget på en av de sista träningarna inför premiären.

– Det känns bra, jag tränar på för fullt, säger Anton Cajtoft.

Drog av korsbandet

Förra året skulle bli en av höjdpunkterna i karriären hittills. Dels var han förstemålvakt i J-södra som spelade i allsvenskan för första gången på 46 år. Han var även uttagen i OS-truppen och skulle åka till Rio under sommaren. Men allt förändrades på bara några sekunder. I allsvenskans tredje omgång drog han av korsbandet.

– Det är klart att det inte var något som man ville men jag kan inte lägg energi på något som jag inte kan påverka. Jag kände ganska snabbt att jag inte kan gå omkring och fokusera på det som hänt utan mer tänka på hur jag ska komma tillbaka, säger han.

Född till målvakt

Han är uppväxt i Bankeryd någon mil norr om Jönköping och började spela fotboll som femåring. Redan då var det självklart att han skulle bli just fotbollsmålvakt.

– Pappa har en stor del i det. Han var själv målvakt i Hovslätt så vi spelade väldigt mycket fotboll hemma på trädgården. Vi brukade köra målvaktsträningar, fast på en leknivå som jag tyckte var väldigt roligt så på den vägen är det, säger Anton Cajtoft.

Redo för comeback

Nu har han rehabtränat i nästan ett år för att komma tillbaka till denna säsong. Hans målsättning är att återigen bli förstemålvakt i J-södra. Men konkurrensen är i år stenhård.

– Vi är tre målvakter som ingår i A-laget, sedan har vi plockat upp en junior så vi är fyra målvakter så det är en konkurrenssituation. Självklart vill jag spela det vill alla fotbollsspelare men gör jag inte det så gäller det att göra det bästa av situationen. Det hjälper inte att gå omkring och tjura utan göra det bästa för att hjälpa laget, säger han.

Säsongspremiär

På måndag spelar J-södra sin fösta match i allsvenskan för i år. Men hur det kommer att gå för laget vill inte spekulera om.

– Vi jobbar inte med målsättningar så. Vi kan inte gå ut och säga var vi ska hamna i tabellen eller så. Jag tror att Jönköpingspubliken kan förvänta sig att det blir ungefär som förra året, att vi gör ett hårt jobb kollektivt match efter match. Sedan får vi se vad resultatet blir, säger Anton Cajtoft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.