Foto: SVT

Ja till skattehöjning i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Skatten i regionen höjs med 50 öre nästa år. Det beslutade regionfullmäktige vid ett rekordkort sammanträde på tisdagsmorgonen. Däremot blev det inget beslut om övriga delen av budgeten eftersom det politiska styret fortfarande är oklart.

När regionfullmäktiges 81 ledamöter samlades på tisdagsmorgonen så var syftet att klubba nästa års budget. Men trots att mötet redan skjutits upp en gång, så blev det inget beslut denna gång heller – förutom vad det gäller skatten. En majoritet röstade för en skattehöjning på 50 öre nästa år.

Övriga delar av budgeten återremitterades och förhoppningen är att den ska kunna tas vid ett nytt möte nästa vecka. Orsaken är att det ännu inte är klart hur regionen ska styras.

Moderaterna röstade nej

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna har i sina budgetförslag förspråkat skattehöjningen, men vid dagens möte valde Moderaterna ändå att rösta nej.

– Jag anser att det är självklart att budgeten och skattesatsen ska hänga ihop, säger Malin Wengholm (M) i ett pressmeddelande.

– Den skattehöjning som Alliansen tidigare föreslagit var mycket tydligt kopplad till Alliansens budget och de investeringsutmaningar vi står inför. Att höja skatten i blindo utan att veta vad pengarna ska gå till, vilket fullmäktige gjort idag, har aldrig varit aktuellt för oss moderater, säger Wengholm.

Nytt försök om en vecka

Mötet var slut på bara 45 minuter, vilket kan vara det kortaste någonsin. Om en vecka ska fullmäktige alltså träffas igen, och redan i morgon ska regionstyrelsen inför det försöka ta fram ett nytt budgetförslag, men det är fortfarande oklart om styresfrågan är klar till dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.