Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Rekonstruktion från Polisens förundersökning

Jägare inför rätta för att ha skjutit grannens hund

Uppdaterad
Publicerad

Den jägare som åtalats för att ha skjutit en hund och samtidigt skadat hundens ägare stod idag inför rätta i Jönköpings tingsrätt. Mannen misstänks för grovt vållande till kroppsskada, framkallande av fara för annan och djurplågeri. Fallet är ovanligt, enligt åklagaren.

– Det här är ett speciellt fall när man skjuter från ett fönster på det här sättet, säger kammaråklagare Emma Harrius.

Händelsen inträffade i början av februari i år mellan Jönköping och Mullsjö. Hunden som var en Shetland sheepdog skadades så svårt att den fick avlivas. Hundens ägare som även är mannens granne fick splitterskador i foten.

Misstog för räv

Den åtalade mannen i 75-årsåldern erkänner skottet men nekar till brott. Han har hela tiden hävdat att han misstog hunden för en räv och säger att han inte såg mor och dotter sitta i kanten på åkern.

Kammaråklagare Emma Harrius menar att det handlar om brottslig oaktsamhet när mannen valde att skjuta från sitt fönster på andra våning i huset där han bor.

– Det är en oerhört tragisk olyckshändelse. Han har inte sett de här två personerna, säger Sven Severin, mannens försvarsadvokat.

Känslosamt i rätten

Under dagens förhandling var det stundtals känslosamt i rättssalen. Mamman berättade att hon förutom den skadade foten mått dåligt och att skogen är en plats hon helst inte besöker efter det inträffade. Även hennes dotter har påverkats psykiskt av händelsen.

Åklagaren Emma Harrius yrkade på att mannen ska dömas till ett års fängelse. 

Dom meddelas den trettonde oktober.

Hör mer från rättegången i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.