Jägaren Glenn berättar för barnen om älgjakt och hur det går till. Foto: Privat

Jägare undervisade skolbarn i Mullsjö – ledde till anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Jakt är ett ämne som ofta väcker diskussion. Nu är en skola i Mullsjö anmäld till skolinspektionen efter att en jägare berättat om älgjakt och visat det oladdade geväret för en grupp 6-åringar.

För sjätte året i rad berättade jägaren Glenn om älgjakt på Kronängsskolan i Mullsjö. Han visade vapnet, jaktradion, hörselskydden och ett stort fällhorn som han hittat. Han skrev själv i ett blogginlägg på svenskjakt.se att besöket var uppskattat och ledde till många frågor om älgjakt bland 6-åringarna. Glenn arbetar själv på skolan och ser det som ett naturligt inslag i vardagen.

Men alla höll inte med om att greppet var pedagogiskt och besöket anmäldes till skolinspektionen. Enligt svenskjakt.se står det i anmälan:

”Var i läroplanen styrks det att jägare kommer och undervisar barn om jakt, hur det går till och dessutom uppvisar vapen och troféer från sina tidigare räder”. Är det jakt och dödande som behöver läras ut till våra yngre åldrar? Samhället i stort strävar mot ett vänligare och mjukare samhälle. Men till våra förskoleklasselever kan man påvisa att död och vapen är en normalitet”.

Rektorn: ”Jakt är vanligt här”

Mullsjö kommun måste utreda och besvara anmälan under nästa vecka.

– Vi ser jakt som vanligt förekommande i kommunen, som är en liten glesbygdskommun med mycket skog. Älgjakten är stor här och nästan alla elever har någon jägare sin närhet och ser inte jakt som något konstigt, det är inget främmande för barnen, säger rektor Thomas Ekberg till Svensk jakt.

Flera föräldrar har hört av sig till SVT Nyheter och berättat att det stod i barnens veckobrev att jägaren skulle komma på besök och Glenn själv tycker att det är bra att det blir diskussion om ämnet.

– Jag tycker att det är positivt att så många har åsikter, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.