• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa sändningar just nu inte att starta i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning. Direktsändningar finns att se under Kanaler i SVT Play.

Tårtan föreställande en svart kvinna skars upp på Moderna muséet den 15 april. Enligt Afrosvenskarnas riksförbund var det en rasistisk karikatyr. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jämför Forserum med tårtaffären

Publicerad

Zakaria Zouhir, ordföranden för Afrosvenskarna i Stockholm, menar att händelserna i Forserum utgör exempel på ett större samhällsfenomen som Afrosvenskarna har larmat om länge men som inte tagits på allvar.

-Vi pekade på rasismen vid slavauktionen på Lunds universitet och fick till svar att det bara rörde sig om studentspex. Vi kritiserade kulturministerns val att delta i den rasistiska tårtinstallationen på Moderna museet och fick en lektion om yttrandefrihet.

-Även den här gången hörs det röster att det inte rör sig om rasism och därför väljer vi att åka till Forserum för att hela landet och omvärlden ska känna till den terror som de här afrosvenskarna levt under de senaste åren

Besöker Forserum

Idag kommer Afrosvenskarnas riksförbund att besöka Forserum tillsammans med Muslimska Mänskliga Rättighetskommitén, Sveriges unga muslimer och studieförbundet lbn Rushd.

I ett möte i svenska kyrkans lokaler ska organisationerna möta den svensksomaliska befolkningen i Forserum för att prata om den senaste tidens trakasserier.

-Först och främst handlar vår närvaro i Forserum om att uttrycka vårt stöd till de utsatta familjerna. Sen är det oerhört viktigt att vi går till botten med uppgifterna som förekommit att polisen kanske inte ens tagit upp anmälningarna som kommit in.

-Allt det här visar att frågan om antimuslimsk rasism måste högre upp på den politiska dagordningen, säger Rashid Musa från Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén.

Fakta Tårtaffären

Visa

Tårtan som skars upp på Moderna muséet var gjord av konstnären Makode Linde och skulle enligt moderna muséet symbolisera problemet med kvinnlig omskärelse.

Det var kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som skar upp tårtan. Efteråt fick hon omfattande kritik av Afrosvenskarnas riksförbund som kallade installationen en ”smaklös rasistisk manifestation”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet