Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tv-team från Japan har i veckan följt världsstjärnan Elis Torhall från Jönköping. Se mer i klippet ovan Foto: SVT/Linda Mathillas

Japanskt tv-team i Jönköping för att följa världsstjärnan Elis Torhall

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Elis Torhall från Hovslätt utanför Jönköping fortsätter att dominera världseliten i parkour. Sporten växer fort på flera håll i världen just nu och i dagarna har ett japanskt tv-team besökt Jönköping för att berätta om världstjärnans framgångar.

Redan 2021 skrev parkour-atleten Elis Torhall histora när han blev förste svensk någonsin att vinna en världscuptävling i parkour. Även 2022 var ett framgångsrikt år när han på nytt blev totalsegrare i världscupen.

Men förra året avslutades tyvärr med en skada under VM. Efter några månaders rehab debuterade han i februari i år i Belgien och vann då även den tävlingen trots ett starkt startfält.

Växande sport även i Japan

I veckan har ett japanskt tv-team besökt Jönköping för att göra en dokumentär inför världscupen i Montpellier i Frankrike som arrangeras den 18 till 21 maj. Även här lyckades Elis vinna och bli etta i världscupen.

– Det är väl roligt att de är här. Parkour har ju vuxit mycket sedan jag började, säger Elis Torhall när SVT Nyheter Jönköping träffar honom i träningslokalen på Ljungarum där han spenderar mycket tid.

Även i Japan växer nu intresset för sporten berättar filmteamet på plats i Jönköping.

– Elis är välkänd och parkour håller på att bli en stort sport, säger Satoshi Kobata, regissör på tv kanalen NHK World.

Här är ytterligare ett reportage med Elis Torhall från 2021 när han blev historisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.