Jenny Nyström har engagerat sig i frågan om läkemedelsbristen, bland annat genom att starta en diskussionsgrupp på sociala medier. Foto: TT/SVT

Jenny behandlas för leukemi – viktig medicin är slut

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler receptbelagda läkemedel går inte längre att hämta ut från apoteken eftersom de helt enkelt är slut. En av de drabbade är Jenny Nyström som behandlas för leukemi.

När hon nyligen skulle hämta ut en av sina mediciner fick hon reda på att den inte fanns i lager och även är slut hos leverantören.

– Att vara orolig för att ha en sjukdom är en sak, men att även oroa sig för att inte få ut sin medicin tycker jag inte man ska vara med om, säger Jenny Nyström.

Hon är inte den enda som är drabbad.

Problemet med så kallade restnoterade läkemedel, alltså mediciner som inte länge går att beställa från tillverkaren, har ökat stort de senaste åren.

Enligt statistik från Läkemedelsverket har antalet restnoteringar ökat från 148 stycken 2015 till 300 för två år sedan. Prognosen för i år är att runt 1 000 läkemedel kommer restnoteras.

Se mer om möjliga förklaringar till läkemedelsbristen i klippet ovan.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.