Korset med Jesus skänktes 1941 av bankdirektören Åke Jörnroth i samband med att kyrkan byggdes. Foto: Svenska kyrkan i Skillingaryd

Jesus stals från kyrkan i Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

Jesus har försvunnit från Skillingaryds kyrka. Enligt kyrkoheden försvann han i torsdags kväll.

Det var när personalen i kyrkan skulle förbereda söndagens gudstjänst som de upptäckte att Jesus var borta. Den runt 30 centimeter höga figuren var gjord av tenn med ett lager av koppar och satt fast på ett trä av kors.

Korset hittades sedan på kyrktrappan men utan Jesus.

— Det låg en spik på trappan också så det verkar som de brutit loss Jesus. Det är väldigt tråkigt, säger Klas Svensson, som är kyrkoherde.

Oklart exakt när

Kyrkan hålls låst nattetid men Klas Svensson tror att tjuven eller tjuvarna kan ha tagit sig in i kyrkan via församlingshemmet som hade samling på torsdagskvällen.

Händelsen är polisanmäld men kyrkoherden har inga större förhoppningar om att brottet ska lösas.

— De senaste åren har jag varit med om ungefär tio stölder och av dem har två klarats upp kanske. Men jag hoppas ju ändå att det här också ska lösas, säger han.

En stöld som klarats upp var när en bronserad kyrktupp stals från en klockstapel. Det var för tre år sedan och tuppen hittades av en Skillingarydsbo i en skogsdunge.

Inget pengavärde

Jesus har inget stort metallvärde utan värdet är i så fall kulturhistoriskt.

— De kanske trodde att det var guld. Eller så ville de bara ha en Jesusfigur, det är svårt att förstå varför de gjorde det här, säger Klas Svensson.

Kyrkoherden vill gärna uppmana den som vet något eller har sett något att höra av sig till kyrkan. Han menar att det går att lämna tillbaka Jesus anonymt.

— Men det är ju ändå inte den riktiga Jesus, utan en bild. Den riktiga Jesus finns kvar, säger kyrkoherde Klas Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.