Välfärdsjobben leder till riktiga jobb

Publicerad

Det har gått bättre än förväntat för de arbetslösa personer som fått så kallade välfärdsjobb inom Jönköpings kommun. Av de cirka 250 personer som hittills avslutat sina tillfälliga välfärdsjobb har drygt 40 procent gått vidare till en riktig anställning eller studier.

Abdulahad Korkis eller ”Abbe” som han kallas på Stensholmsskolan i Huskvarna jobbade som engelskalärare i Syrien. Han flydde till Sverige för drygt fyra år sen och i Jönköping fick han förra året ett så kallat välfärdsjobb i kommunen.

– Det är jättebra, man går direkt till arbetsmarknaden och efter det jobbet kan man få en referens. Det hjälper mycket, så att man kan få ett annat jobb, menar Abdulahad Korkis.

Tillfälliga extrajobb

Jönköpings kommun har sedan 2014 skapat 340 välfärdsjobb. Det är tillfälliga arbeten som ska stötta välfärden inom till exempel skola och omsorg samtidigt som det ger de som har allra svårast att få jobb en möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.

Välfärdsjobben får inte ersätta ”riktiga” jobb och ska godkännas av facket och för att få ett välfärdsjobb måste man vara ha rätt till både försörjnings- och arbetsmarknadsstöd.

Betald anställning

Av de drygt 250 personer som hittills avslutat sina välfärdsjobb inom kommunen har nu en tredjedel fått en betald anställning och ungefär ytterligare tio procent har gått vidare till studier.

– Det är extremt bra, tycker Andreas Sturesson (KD), kommunalråd i Jönköping.

– Man vill ju alltid att alla ska gå vidare till arbete eller studier, så är det ju inte nu, men när vi ser att 40-45 procent gör det så är det ett bra resultat. Vi har fått höja målet, säger Eva Dahl, enhetschef inom arbetsmarknad på Jönköpings kommun.  

”Jag är lycklig”

Många som tidigare hade försörjningsstöd har nu alltså fått riktiga jobb och kan försörja sig själva – vilket var ett av målen med välfärdsjobben.

Flera av dem har fått jobb i kommunen, som Abdulahad Korkis, som nu har en visstidsanställning som resurspedagog på låg- och mellanstadiet på Stensholmsskolan.

– Det känns jättebra, jag är lycklig. Jag har blivit så väl mottagen här av mina kollegor, säger Abdulahad Korkis.

Läs också: Här är yrkena som skriker efter personal

Han hoppas få stanna kvar och jobba på skolan, samtidigt som han planerar att fortsätta utbilda sig så att han kan få svensk lärarlegitimation. 

Goda möjligheter

Tina Djärf är rektor på Stensholmsskolan och Hakarps skolområde. Precis som andra rektorer har hon erfarenhet av lärarbristen och hon tror att ”Abbes” förutsättningar är goda.

– De ser väldigt goda ut här hos oss och säkert på andra skolor också. Vi trivs väldigt bra med varandra, säger Tina Djärf.

De goda resultaten gör att välfärdsjobben ser ut att få en fortsättning även nästa år, även om inga beslut tagits. Nämnden vill ha kvar satsningen på tio nya välfärdsjobb per månad. Jobben finansieras med pengar från kommunen och arbetsförmedlingen.

Fortsatta utmaningar

Så många som 80 procent av välfärdsjobbarna är utrikesfödda och nästan hälften av dem har låg utbildning, som högst grundskola. Det gör att många även fortsättningsvis kommer att ha svårt att få jobb, om man inte hittar andra vägar.

– Kraven på utbildning blir högre och högre och har man inte yrkesutbildning eller högskoleutbildning så är det svårt. Vi behöver nog kunna tänka oss lite nya yrken som inte kräver högskolekompetens för att alla ska få plats på arbetsmarknaden, tror Eva Dahl, enhetschef inom arbetsmarknad på Jönköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.