Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Ek från Taberg blev sjuk i covid-19 i mitten av maj och har fått besked från Försäkringskassan att hans halvtidssjukskrivning inte godkänns. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jonas blev långtidssjuk i covid-19 – får inte längre vara sjukskriven

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Ek från Taberg blev sjuk i covid-19 i mitten av maj. Efter ett drygt halvår orkar han jobba halvtid. Men det räcker inte. Nu vill Försäkringskassan att han hittar ett nytt jobb så han kan jobba heltid.

Nu på torsdagen väcktes ett hopp hos de som är drabbade av långtidscovid. Ett nytt regeringsförslag som presenterats ska förhindra att fler ska bli utförsäkrade efter 180 dagar. Men redan nu är det hundratals som står utan ersättning. Jonas Ek i Taberg är en av dem.

– Jag blir trött fortfarande. Men jag har fått anpassade uppgifter på jobbet så jag tycker att det fungerar att jobba halvtid, säger han.

”Alltid varit duracellkaninen”

Vi träffar honom på jobbet på en mekanisk verkstad i Månsarp, söder om Jönköping. Här har han jobbat i 18 år och enligt hans chef, Niclas Håkansson, har han bara varit sjukskriven en gång tidigare.

– Han har alltid varit duracellkaninen, där det gått i full fart hela dagarna, säger Niclas. Nu är det tyngre och det märks att Jonas är trött när han gjort sina timmar.

Enligt Försäkringskassans regler ska den som är sjukskriven efter 180 dagar prövas mot hela arbetsmarknaden. Det kan innebära att Jonas behöver söka ett nytt jobb.

–Jag blir ju bättre och bättre. Jag behöver bara liter mer tid så kan jag komma tillbaka fullt ut, säger Jonas Ek.

Se i klippet vad Jonas och Niclas har att säga om reglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer