Camilla Mollung, ordförande i Jönköpings litteraturhus. Foto: SVT

Jönköping får ett hus för litteraturen

Uppdaterad
Publicerad

Alla som skriver och gillar litteratur har nu fått en ny mötesplats i Jönköping. I det nya kvarteret Ödlan, söder om Munksjön, finns Jönköpings nya litteraturhus.

– Det här har saknats i Jönköping och det är en dröm som nu går i uppfyllelse, säger föreningens ordförande Camilla Mollung.

Göteborg, Växjö och Lund är några städer som redan har ett litteraturhus. Nu finns det också i Jönköping. I maj flyttade den nystartade föreningen in i nya lokaler som de hyr av Jönköpings kommun.

– Vi ska vara ett hus för litteraturen som konstform, säger Camilla Mollung, ordförande i Jönköpings litteraturhus.

Hon jobbar annars som lärare på Högskolan i Jönköping där hon håller i skrivarkurser.

Ska främja skrivandet

Camilla Mollung säger att Jönköping behöver den här typen av hus för att alla som gillar att skriva ska ha en mötesplats där de kan samtala om skrivandet.

Just nu används huset till feriepraktikanter som skriver på dagarna och även för skrivarcirklar.

Men det finns ju ett bibliotek, räcker inte det?

– Det här är ett komplement till biblioteket. För att kunna skriva god litteratur så behöver du läsa. Vi arbetar nu för ett samarbete med stadsbiblioteket i Jönköping och andra bibliotek i länet.

Invigs i höst

Först i oktober invigs det nya litteraturhuset.

Hör Camilla Mollung berätta mer om hur huset ska användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.