Pappors uttag ökar men takten har avtagit de det senaste året, visar mätningen. Foto: Isabell Höjman/TT

Jönköping halkar efter – mammor tar ut flest föräldradagar

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings län hamnar på plats 17 av 21 län i TCO:s nya jämställdhetsindex. Länets kvinnor tog under förra året ut 69,7 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Att jämföra med männen som plockade ut 30,3 procent av dagarna.

Trots möjligheten att dela lika på föräldraledigheten är det få föräldrar som gör så visar siffror från TCO, Tjänstemännens centralorganisation.

Sedan förra mätningen har länet tappat två placeringar. Pappors uttag ökar visserligen, men takten har avtagit det senaste året, visar mätningen.

– Den ojämna fördelningen av föräldraledighet är en viktig förklaring till dagens inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Kvinnors inkomst faller när barnen kommer och inkomstgapet består under lång tid, ibland livet ut, säger Therese Svanström som är ordförande i TCO.

Minst jämställda i länet är föräldrar i Tranås. Här tog kvinnorna ut 74 procent av dagarna. Det kan jämföras med Jönköping där 68 procent av dagarna plockades ut av kvinnorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pappa. Foto: Heiko Junge, TT
Jönköping68,0 %
Vaggeryd68,8 %
Habo68,9 %
Gnosjö69,0 %
Mullsjö69,6 %
Eksjö70,0 %
Vetlanda70,4 %
Aneby70,4 %
Värnamo70,9 %
Gislaved71,0 %
Sävsjö71,3 %
Nässjö71,4 %
Tranås74,0 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer