Johan Steirud, som är ombudsman på organisationen Funktionsrätt, tycker att de har en bra dialog med kommunen i dessa frågor. Foto: SVT

Jönköping får pris som EU:s mest tillgängliga stad

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping har vunnit EU:s pris i tävlingen ”Access city award”, alltså den mest tillgängliga staden för människor med olika typer av funktionsvariationer.

Priset delas ut varje år och städer inom EU med över 50 000 invånare kan delta. Jönköping tävlade mot italienska Florens, Gdynia i Polen, Komotini i Grekland, Bremerhaven i Tyskland och Poznan i Polen. Men det var Jönköping som tog hem segern.

– Vi är glada och stolta. Det beror bland annat på att vi samarbetar med funktionsrättsorganisationer, säger Ann-Marie Nilsson, kommunalråd (c).

Johan Steirud, som är ombudsman på organisationen Funktionsrätt, kommenterade Jönköpings möjlighet att vinna priset så här till Jönköpings-Posten tidigare under dagen.

– Särskilt om vi ser till Östra och Västra centrum. Sedan blir det svårare i områden där vi har backar. Jag tycker också att kommunen varit duktiga med att skapa stråk för dem med synnedsättning.

Femtio städer tävlade om titeln, som anordnas varje år av EU-kommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.