Foto: TT/ Gorm Kallestad

Jönköping kan utses till bästa friluftskommun

Publicerad

De bästa kommunerna på friluftsliv i Sverige är Jönköping, Kalix, Leksand, Ludvika, Olofström, Piteå, Sundsvall och Örebro. Det visar en undersökning av kommunernas arbete för friluftsliv. Den 16 maj utses en av dem till Sveriges friluftskommun 2019.

Vinnande kommun får 50 000 kr att använda till fortsatt arbete för friluftsliv.

Undersökningen ställde frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv. De åtta kommunerna i topp har fått höga poäng i undersökningen.

Fler kommuner har friluftsplaner

Totalt har 223 av Sveriges 290 kommuner svarat på enkäten.

– Det är glädjande att se att de här kommunerna är jämnt fördelade över landet och att det handlar om både små och mellanstora kommuner. Över lag har allt fler kommuner antagit friluftslivsplaner jämfört med tidigare år, säger Christian Haglund,enhetschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Bakom priset står paraplyorganisationen Svenskt friluftsliv, Sveriges kultur- och fritidschefers förening och Naturvårdsverket.

Om Jönköping blir årets friluftskommun offentliggörs på torsdagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer