Socialdirektör Stefan Österström säger att det finns anledning för socialtjänsten i Jönköping att se över hur man svarar upp till de behov som finns. Foto: Johannes Tolf/ SVT

Kommunen medger brister i samband med mordet på 17-åring

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Jönköpings kommun kritiseras efter händelsen i Huskvarna stadspark i augusti där en 17-årig pojke dödades. Ett dåd som en pojke under 15-år är misstänkt för. Socialtjänsten borde ha hindrat den negativa utvecklingen menar kommunens egen utredning.

I samband med mordet  på den 17-åriga pojken så anmäldes händelsen för granskning enligt Lex Sarah. Nu visar kommunens egna rapport att det finns stora brister hos socialtjänsten.

– Det här är andra gången på två år som yngre personer varit eller misstänks ha varit inblandade i väldigt allvarliga händelser i Huskvarna och vi har anledning att se över hur vi svarar upp till de behov som finns, säger socialdirektör Stefan Österström i ett pressmeddelande.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

I augusti 2018 misshandlades hemlöse Gica till döds i Huskvarna, något som två unga pojkar åtalades och dömdes för. 

”Hög arbetsbelastning”

Den sammanfattande bedömningen i rapporten är att insatserna inte varit tillräckliga för att kunna hejda den negativa utvecklingen.

Kommunen skriver att bristerna inom socialtjänsten rör bland annat för hög arbetsbelastning, vilket lett till att helhetsbedömningar blivit lidande och att utredningstider inte kunnat hållas. Utredningen pekar också på brister när det gäller rutiner och kommunikations- och informationsöverföring samt organiseringen av arbetet inom barn och unga.

Kommunens egna utredning föreslår nu en rad punkter där förbättringar kan göras.

Så här rapporterade SVT efter dådet i Stadsparken i Huskvarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Mer i ämnet