Jönköping stoppar läkare efter SVT-granskning

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de sju läkare som hyrts ut under pågående utredning, har blivit anmälda igen som misstänkta patientfaror på nya arbetsplatser. En av dem skulle ha tjänstgjort på en vårdcentral i Jönköping nu i december. Men inhyrningen har stoppats efter att SVT Nyheter ställt frågor om fallet.

Vi har i en ny granskning visat att 7 av 20 läkare som anmälts som misstänkta patientfaror, hyrts ut till landsting som inte fått veta att utredningen pågår.

Vår fortsatta granskning visar nu att tre av de sju läkarna åter anmälts som misstänkta patientfaror, på nya arbetsplatser.

Inhyrd personal i vården

Ett av fallen handlar om en läkare som anmäldes första gången 2015, av en vårdcentral i Sörmland som misstänkte att han ägnade sig åt överförskrivning av narkotikaklassade läkamedel.

I april 2016 avslutas utredningen med att läkaren får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, bland annat för att han i ett fall gjort det möjligt för patienten att ta mer än 400 procent av maxdosen av det aktuella läkamedlet.

Men trots att han fick sluta i Sörmland så fick han snart flera nya uppdrag, nu som hyrläkare i Örebro län.

Anmäls igen

På en vårdcentral i Örebro gör han sig skyldig till flera misstänkta fel, däribland onödig förskrivning av antibiotika till barn och en alltför generös förskrivning av smärtstillande medel.

I oktober 2016 anmäler vårdcentralen läkaren till IVO som en misstänkt patientfara. Chefen för vårdcentralen skriver att det känns ”otryggt och osäkert” att ha läkaren i tjänst.

– När vi gjort den anmälan så förstår vi att vi inte fått rätt signaler, att det fanns flera ärenden hos IVO, berättar Inger Nordin Olsson, chefläkare i Region Örebro län.

Varken den anmälde läkaren eller bemanningsföretaget Läkarleasing hade berättat att läkaren befann sig under utredning efter händelserna i Sörmland. Inte heller hade Region Örebro län fått veta att utredningen slutat med kritik mot läkaren.

I samband med anmälan får läkaren sluta sin tjänstgöring även i Örebro. Men det hindrar inte Läkarleasing från att nu hyra ut honom ännu en gång.

Nytt jobb i Jönköping

Han bokas in för tjänstgöring på en vårdcentral i Jönköping i december.

När SVT Nyheter ringer upp vårdcentralens chef säger hon att hon inte fått någon indikation från Läkarleasing om att läkaren inte skulle vara lämplig för uppdraget. Hon har inte heller fått veta att han utreds som misstänkt patientfara.

Några dagar senare meddelar Region Jönköping att man avbokat läkarens tjänstgöring. HR-chef Bodil Nordberg Grahn skriver till SVT Nyheter att man visserligen fått information om ett IVO-ärende men ”utan fördjupande innehåll”. När man kontrollerat ärendet ”har nya uppgifter framkommer där vi nu väljer att avsluta uppdraget”.

Läkaren blir den fjärde hyrläkare som stoppas med anledning av uppgifter som kommit fram i SVT Nyheters granskning #hyrnotan.

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera andra privata och landstingsdrivna verksamheter där läkaren jobbat under och efter IVO-utredningen. Ingen av dem säger sig ha fått någon information om att läkaren utreddes som misstänkt patientfara.

Gurkmeja och kyrkovärvning

Läkarleasing beskriver sig själva som Sveriges största läkarbemanningsföretag. SVT Nyheter har utan resultat sökt bolagets VD Roger Jakobsson för en kommentar till de nya uppgifterna.

I somras uppmärksammade SVT att Läkarleasing hyrt ut en läkare som behandlat en patient med gurkmeja i stället för antibiotika, och försökt värva patienter till sin kyrka.

Då uppgav Roger Jakobsson att Läkarleasing alltid följer avtalen med kunderna, men avböjde ytterligare kommentarer med hänvisning till sekretess.

Diskutera #hyrnotan i sociala medier och tipsa SVT:s reportrar om vad vi bör granska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet