Arkivbilder. Foto: TT

Jönköpings Energi varnar för bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings Energi går nu ut med en varning där man uppmanar till försiktighet om någon ringer på dörren och vill sälja elabonnemang.

– Det är inte så vi jobbar, säger marknadskommunikatör Henrik Severed.

I början av veckan fick Jönköpings Energi samtal från allmänhet som berättade att de fått besök av någon som uppgett sig för att vara från Jönköpings energi och bland annat erbjuder att hjälpa till att fylla i autogiro-blanketter. Men elbolaget har ingen personal som möter kunder på detta sätt.

– Det är inte första gången det här händer, personer uppger att de är ute på uppdrag av oss eller har ett samarbete med oss, säger Henrik Severed marknadskommunikatör på Jönköpings Energi. Men vi jobbar inte så. När vi gör hembesök så handlar det oftast om att kunden först ringt oss, man vet om att vi kommer.

Lämna inte ut känsliga uppgifter

Enligt Severed ska ingen ha blivit lurad men man går ändå ut på sin hemsida och går ut med en varning.

– Det är bra om man är förnuftigt vaksam och inte lämnar ut några känsliga uppgifter. Vi hör det i olika sammanhang nästa dag, men det är ändå viktigt att upprepa det.

Skulle man få besök av personer som uppger sig vara från Jönköpings Energi och man misstänker att de försöker lura till sig uppgifter uppmanas man att göra en polisanmälan.

Så ser du skillnad

Ibland gör personal från Jönköpings energi hembesök. Det föregås av en kommunikation mellan kunden och enegibolaget.

Personalen ska kunna identifiera sig och kommer oftast i en stripad bil. Handlar det om montörer kommer de i en verkstadsbil med logotype.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.