Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Facken är kritiska till att Jönköpings kommun inte har ett friskvårdsbidrag för sina anställda. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Jönköpings kommun har inget friskvårdsbidrag – facken kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR är kritiska till att Jönköpings kommun inte har ett friskvårdsbidrag för sina anställda.

– Att träna på kommunens anläggningar passar inte för alla, säger David Eriksson, ordförande i Visions Jönköpingsavdelning.

Jönköpings kommun är en av få kommuner i länet som inte har friskvårdsbidrag för sina anställda. I stället erbjuds de att träna gratis en gång i veckan på kommunens egna anläggningar, badhus och gym. Några förvaltningar har också en timmes friskvård i veckan på arbetstid.

Ny friskvårdspolicy tas fram

Men nu håller kommunen på att se över sin friskvårdspolicy och frågan om friskvårdsbidrag är en del i den översynen.

– Vi hoppas att vi kan fatta ett beslut om en ny friskvårdspolicy i början av nästa år, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Men om det innebär att Jönköpings kommun nu kommer att införa friskvårdsbidrag nästa år vill Ann- Marie Nilsson inte svara på i nuläget.

Många använder inte friskvårdsbidraget

Ett friskvårdsbidrag på upp mot 2 000 kronor per år för alla 14 000 anställda i Jönköpings kommun skulle innebära en kostnad på 28 miljoner kronor om alla nyttjade det fullt ut.

Men undersökningar som gjorts visar att ungefär hälften plockar ut sitt friskvårdsbidrag, vilket skulle halvera den kostnaden. I många kommuner är det bara upp mot en tredjedel som nyttjar friskvårdsbidraget och då skulle det bli en kostnad på runt tio miljoner kronor per år för Jönköpings kommun.

I klippet ger Visions David Eriksson sin syn på hur stort friskvårdsbidraget borde vara.

Hur använder du ditt friskvårdsbidrag?

Helén • Jönköpingskommun har valfrihet till friskvårdsbidrag endast Rosenlundsbadet.

Tomas • När jag var anställd vid socialförvaltningen i Jönköping efterfrågade jag friskvårdsbidrag fick jag till svar: Du får nyttja Rosenlundsbadet!
Hur mycket av alla tänkbara friskvårdsaktiviteter kan man utöva där?!
Snålt av Jkpgs kommun!

Sami • Betalar halva årskortet på gym med det, tränar på en av de dyrare i Stockholm. Skulle träna ändå utan friskvårdsbidrag men det finns ju klart samband mellan summan av friskvårdsbidrag och vad jag tycker om företaget. Det blir ju en ge och ta situation ju mer extra företaget ger, desto mer extra kommer jag göra för företaget. Skulle de betala ett helt årskort så skulle vi vara överens och kanske le lite extra mot VDn och chefen.

Kattis • Vi får 3000 kr.
Går på gym 5 ggr i veckan. Har bästa PTn också. Pengarna är viktiga.

Lisa • Snålaste kommunen!

N • Vi har tyvärr ingen pengasumma, utan kommunen samarbetar med olika företag och man får en liten rabatt. Andra arbetsgivare jag har haft har gått in med halva summan på tex träningskort eller skor - det är bra tycker jag. Då visar man att man själv är beredd att gå in och satsa lite också.

Mannen med facklan • Det har blivit massage, simning och liftkort bla.

Patrik Andersson • jobbar inom kommunen, vi får inget

Thomas • Använder det till golfavgiften.

Ann Tegheim • Har 1000:- /år, men eftersom epassi sköter utbetalningen numera får jag inte använda det hos min naprapat!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer