Freddy Winsth, lagkapten för IFK Värnamo herrar menar att konstgräs är en förutsättning för att laget ska kunna spela elitfotboll. Samtidigt håller Jönköpings kommun på att miljöanpassa sina planer av konstgräs. Foto: SVT

Omdiskuterade fotbollsplaner i konstgräs miljöanpassas

Publicerad

Jönköpings kommun byter nu ut gräset på samtliga fotbollsplaner som har konstgräs. Samtidigt passar kommunen på att installera granulatfilter tillsammans med flera andra miljöåtgärder. För IFK Värnamo som spelar i division 1 är konstgräset en förutsättning för elitspel.

– Granulatfilter är som en strumpa som hänger i öppna brunnar, granulatet stannar i strumpan och vattnet rinner igenom, säger Martin Gårlin, avdelningschef för idrott och förening i Jönköpings kommun.

Det skrevs om ett förbud mot konstgräs i media, vilket senare visade sig vara felaktiga uppgifter.

– Först var det uppgifter om att konstgräs skulle förbjudas, men det dementerades ganska snabbt av EU-kommissionen, säger Martin Gårlin.

Kommunen beräknar att det kommer ta sammanlagt fyra år att byta ut alla konstgräsplaner.

– Vi byter ut två i år och sen är det en per år de kommande tre åren, säger Martin Gårlin.

Avgörande för IFK Värnamo

IFK Värnamo spelar i division 1 södra för herrar och i division 2 för damer och utan konstgräset skulle de inte kunna spela på den nivån de gör i dag.

– Det är oerhört viktigt på en försäsong till exempel, att man kan ha samma förutsättningar, säger Freddy Winsth, lagkapten för IFK Värnamo herrar.

Se klippet ovan för att se hur granulaten som finns i konstgräset ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.