Foto: SVT

Jönköping satsar på förstelärare inom förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har beslutat att införa 70 nya förstelärartjänster inom förskolan, samma omfattning som idag finns inom grundskolan och gymnasiet.

– För att vi på sikt ska kunna attrahera och behålla legitimerade förskollärare behöver vi utveckla förutsättningarna i arbetet och arbetsmiljön och skapa nya karriärmöjligheter. När vi nu tillsätter förstelärare höjer vi kvaliteten och stärker kompetensen i förskolan, skriver Peter Lindström, chef förskola på kommunens sajt.

Till att börja med är det 20 tjänster som ska tillsättas och fördelas på tio förskolor under augusti i år. Förstelärartjänsten är en centralt placerad tillsvidaretjänst med ett treårigt förordnande på en utvald förskola. Som förstelärare får man ett lönepåslag om 5 000 kronor, skriver Jönköpings kommun på sin sajt.

I klippet ovan kan ni se vad Lärarförbundet anser om förstelärare i förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.