Så här såg det ut när familjen påbörjade utmaningen. Foto: SVT

Familjen parkerar bilen i 90 dagar och cyklar i stället

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har nu kört i gång med sin ”Låt bilen stå”-kampanj. Några utvalda familjer i kommunen har fått gratis busskort och låna el-cyklar i 90 dagar, förutsatt att de parkerar bilen under perioden.

En av familjerna som nu parkerat sin bil är familjen Gardestrand, som hade räknat på hur mycket de använder deras bil och blev missnöjd med resultatet.

– Min egna självbild är att jag är ganska miljömedveten, att jag gör mycket val kring saker som har med klimat att göra. Tills jag fick börja räkna på hur ofta jag tar min bil, säger Tina Gardestrand.

Vill delta i projektet

Det ledde till att hon tillsammans med sin man Olof och deras två barn valde att delta i kommunens kampanj.

– När det här projektet kom upp så kände vi att det kan vara roligt att testa skarpt. Se om vi klarar av det. Det finns många saker som kan bli bra om man klarar av det. Både med hälsa, kondition, frisk luft och mer tid med barnen, säger Olof Gardestrand.

Se när vi följde med familjen på deras morgontur i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.