Det gäller att veta att isen håller innan man ger sig ut. Foto: TT

Jönköpings län hårt drabbat av isolyckor

Publicerad

Sex personer har omkommit i isrelaterade drunkningsolyckor i Jönköpings län mellan 2014- 2017. Länet är därmed näst hårdast drabbat i hela landet.

Det är nyhetsbyrån Siren som har gjort sammanställningen med utgångspunkt från siffror från Svenska Livräddningssällskapet. Ett 60-tal personer har gått igenom isen och drunknat sedan 2014. Vinterfiske, skridskoturer och skoteråkning är oftast orsaken till olyckorna.

– Issäkerhetsrådet har fått uppdraget att analysera de olika olyckstyperna och hur vi kan motverka dem, säger Mikael Olausson på Svenska Livräddningssällskapet till Siren.

Alla omkomna under 2016 var män

I februari 2017 inträffade en isolycka på Hjärtasjön utanför Vetlanda där tre män som tillhörde samma familj omkom. Det är den enskilt allvarligaste isolyckan sedan januari 2014. Alla 20 personer som avled i isolyckor under 2016 var män och hälften av dem var över 70 år.

– Här gäller det för oss att jobba på ett nytt sätt och öka medvetenheten om riskerna för den här gruppen, säger Mikael Olausson till Nyhetsbyrån siren.

Issäkerhetsrådet råder de som ska ge sig ut på isen att ha med sig isspik, räddningslina, flytväst, isdubbar och mobiltelefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer