Foto: Isabell Höjman/TT

Jönköpings län på fjortonde plats i jämställdhetsindex

Publicerad

Förra året tog kvinnor i Jönköpings län ut 72 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Det visar TCO:s senaste jämställdhetsindex.

– Nej, jag tycker att det är fel. Det är inte meningen att bara kvinnan ska vara hemma. Vi har delat upp det hemma 50 – 50, säger Mikael Juneström som SVT möter i centrala Jönköping.

Eva Nordmark som är ordförande i TCO uppger att det ojämna uttaget av föräldrapenning och vård av sjukt barn påverkar kvinnors ekonomi på både kort och lång sikt, och att det också påverkar jämställdheten på arbetsmarknaden.

”Inte hållbart”

– Det är inte hållbart att det ser ut så här år efter år. Föräldraförsäkringen behöver reformeras så att fler kvinnor och män delar mer lika på ansvaret för barnen, säger Eva Nordmark, och fortsätter:

– Nästan ingen är emot jämställdhet, men det är frustrerande svårt att nå politisk enighet kring reformer som leder till att kvinnor och män delar mer lika på föräldraledigheten.

De mest jämställda papporna finns i Västerbotten. Där tar 32,8 procent av föräldradagarna ut av papporna. I Jönköpings län är siffran 28 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer