Jönköpings tingsrätt avslöjade sekretesskyddade uppgifter

Publicerad

Jönköpings tingsrätt avslöjade namn på en målsägande trotts att förhandlingen hölls inom stängda dörrar. Nu har Justitiekanslern beslutat att Domstolsverket ska betala 40 000 kronor i skadestånd.

Det var i en dom som Jönköpings tingsrätt skrivit som namnet på en målsägande misstas att anonymiseras. Det gjorde att två av målsägandena i målet kunde identifieras. De två personerna begärde ett skadestånd av staten på 30 000 kronor var för misstaget. Men Justitiekanslern menar att det räcker att Domstolsverket betalar 20 000 kronor till vardera av de drabbade.

Justitiekanslern skriver i sitt beslut att offentliggörandet av namnet på den ena personen tillsammans med andra uppgifter som framkommer i domen göra att båda personernas identitet kan röjas, därför har båda personerna rätt till ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.