Jönköpingsbo döms till åtta års fängelse för mordförsök

Publicerad

En man i 35-årsåldern från Jönköping döms till åtta års fängelse för mordförsök på två personer vid en ändhållplats i Göteborg i våras. Enligt domen är upprinnelsen en konflikt mellan langare och två heroinmissbrukare.

Flera personer döms för den grova misshandeln av de två missbrukarna. De har enligt domen misshandlats med flera tillhyggen, bland annat järnrör, hammare och kniv, innan mannen från Jönköping gått till attack med ett basebollträ.

Den misshandlade mannen fick krossår på huvudet, brott på skallen och en blödning under den hårda hjärnhinnan. Han fick också skador på andra delar av kroppen.

Fångades på övervakningskamera

Vissa delar av misshandeln filmades av övervakningskamera på spårvagnen. Dessutom fanns flera vittnen på plats.

Göteborgs tingsrätt konstaterar att mannen från Jönköping ”utdelat två hårda slag med basebollträ i huvudet på en försvarslös person som inneburit livshotande skador och med viss sannolikhet döden för XX om inte denne omgående kommit under avancerad akutvård”.

De övriga döms till fängelse i sex månader respektive tre år för grov misshandel. Samtliga dömda utvisas ur Sverige och förbjuds komma tillbaka på tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.