Jönköpingsbo i stora bedrägerihärvan – misstänks ha tvättat över 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man hemmahörande i Jönköping är en av åtta personer som under torsdagen åtalades i en stor bedrägerihärva med bas i Norrköping. Han misstänks bland annat för att ha tvättat över 200 000 kronor som andra i härvan på olika sätt lurat till sig över telefon.

Jönköpingsbon åtalas för tre fall av penningtvättsbrott. Enligt åtalet, som kom under torsdagen, så har mannens tillvägagångssätt varit liknande vid samtliga tre brott.

Vid tre olika tillfällen ska två andra män i härvan, över telefon, ha utgett sig för att ringa från olika bankers säkerhetsavdelning och sagt att det pågår bedrägliga aktiviteter på målsägandes bankkonton.

Hamnat på han konto

När männen fått personerna att, på olika sätt, föra över stora summor pengar har de så småningom hamnat på 37-åringens konto.

Sammanlagt ska det handla om över 200 000 kronor som mannen tagit emot på sitt bankkonto.

Halsband för tusentalskronor

Därefter misstänks 37-åringen ha, bland annat genom att göra flera inköp, försökt dölja att pengarna kommit från brottslig verksamhet.

Bland annat ska han ha köpt ett halsband från märket Christian Dior till ett uppskattat värde av 6 500 kronor för att tvätta pengarna.

I förhör nekar mannen till samtliga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.