Foto: Coloreel

Jönköpingsföretag vann Sveriges största uppfinnarpris

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Staberg från Jönköping tilldelades årets Skapa-pris. Han och företaget Coloreel prisas för en innovation som kan färga tråd i brodyrmaskiner utan begränsningar i antalet färger.

– Det känns fantastiskt att vinna ett sådant här pris och är en stor ära, säger han.

Joakim Staberg tog emot priset under torsdagen på Skapa innovationsgala i Stockholm.

”Denna teknik bidrar inte bara till ökad effektivitet i hantering utan på ett innovativt sätt även till den svenska textilbranschens effektivitet, utveckling och tillväxt”, löd juryns motivering.

Även Skapas ordförande hyllar Joakim Stabergs uppfinning.

– Årets pristagare visar på stor innovationsanda och att svensk textilindustri ligger i framkant, säger ordföranden Minoo Akhtarzand, även före detta landshövding i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

”Potential att förändra”

Enligt Joakim Staberg har de tidigare även vunnit ett internationellt pris för innovationen.

Han förklarar att även mindre brodörer i dagsläget behöver väldigt många trådrullar, i olika färger, i produktionen. Staberg menar att deras innovation förändrar både behovet av lagerhålling och transporter, vilket har miljöfördelar. 

– Den har en extrem potential att förändra en bransch som minst sagt är i behov av förändring, säger han.

Han fotsätter:

– Det har varit en stark marknadsrekation. Vi har kontakt med några av de mest exklusiva modemärkena.

Prissumma på halv miljon

Tillsammans med utmärkelsen får Staberg och Coloreel även en prissumma på 500 000 kronor.

– De kommer vi förvalta väl i industrialiseringsfasen när produkterna ska ut i början av nästa år, säger Joakim Staberg.

Även förstapriset i kategorin för unga innovatörer gick till en uppfinnare från Jönköpings län. Ahmed Mireé vann för en sprint som är avsedd för handbrandsläckare, men som inte behöver klämmas fast.

Han vinner 125 000 kronor.

Stiftelsen Skapa bildades till minne av Alfred Nobel år 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står bland annat Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.