Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kravbonde från Jönköping hade såriga och magra djur

Kravbonde från länet hade såriga och magra djur

Uppdaterad
Publicerad

En lantbrukare från Jönköpings län hade allvarliga brister på 23 punkter enligt djurskyddslagen. Problem har funnits på gården i flera år och trots detta är gården fortfarande certifierad av organisationen Krav, det rapporterar SVT-programmet Uppdrag granskning i sitt program ikväll.

Gården som är certifierad av Krav, en organisation som driver utveckling av ekologiska och hållbara livsmedel, kontrollerades av länsstyrelsen i Jönköping år 2017. De flesta djur på gården var kraftigt avmagrade och nedsmutsade med kala fläckar och sårig hud. Men djurägaren menar i Uppdrag Granskning att det inte funnits några problem på gården.

– De kommer småflickor från länsstyrelsen som kanske aldrig varit i en ladugård någon gång, säger bonden när han konfronteras.

Djuren på gården har varit i behov av veterinärvård och varit så smutsiga att de fått så kallat gödselpansar. Samma brister uppmärksammades år 2015. Samtliga nötkreaturer saknade då foder men inte heller då ansåg lantbrukaren från länet att det fanns några problem på gården, visar UG:s granskning.

Fotnot:

Efter Uppdrag Gransknings publicering säger organisationen KRAV deras egna kontrollanter såg samma allvarliga brister som länsstyrelsen och därför drog in KRAV-certifikatet för den aktuella lantbrukaren i länet 2017. Gården blev  dock enligt organisationen åter certifierad 2018 efter ansökan och nya kontroller som visade att bristerna hade åtgärdats. Alla kontroller ska därefter visat att djuren är rena och i gott hull. ”Uppdrag Granskning hänvisar till historiska förhållanden som inte längre är aktuella”, skriver KRAV i ett mejl till SVT Nyheter Jönköping

Se bilderna på lantbrukarens djur i klippet ovan, varning för starka bilder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer