Nästan 3 000 personer svarade på den resvaneundersökning som gjordes i i höstas. Foto: SVT/TT Pontus Lundahl / Janerik Henriksson arkivbild

Jönköpingsborna vill satsa mer på cykel- och kollektivtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Kommuninvånarna i Jönköping tycker att det borde satsas mer på kollektivtrafik och cykel. Det visar en stor undersökning som genomfördes i höstas och som nu har sammanställts.

Nästan 3 000 personer svarade på den resvaneundersökning som gjordes i i höstas. Där ställdes bland annat frågor om invånarnas syn på hur kommunen ska satsa på olika färdmedel.

– Det är tydligt av svaren att både kvinnor och män föredrar satsningar och ökningar för cykel- och kollektivtrafiken betydligt mera än för biltrafiken, säger Olle Gustafsson, projektledare i hållbart resande på Jönköpings kommun.

Men kvinnorna är ännu mera positiva till cykel och kollektivtrafik och mindre positiva till bilen jämfört med männen.

Cykelbudgeten har växt de senaste åren

I undersökningen vill sju av tio att kommunen arbetar för att öka andelarna av både kollektivtrafik och cykel. När det gäller biltrafiken tycker 42 procent  att kommunen ska jobba för att den andelen ska vara oförändrad och 38 procent för att den ska minska.

– Sedan flera år tillbaka har cykelbudgeten ökat. Vi har betydligt mer pengar nu. Saker är redan i rullning, säger Olle Gustafsson.

Samtidigt betonar han att det genom åren satsats avsevärt mindre på cykel- och kollektivtrafiken än på biltrafiken.

– Det är lång tid kvar innan vi så att säga bygger bort den skulden, att det blir en rättvisa i hur mycket som satsat på cykel och kollektivtrafik jämfört med biltrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer