Marie Ernsth Bravell, projektledare bakom studien vid Hälsohögskolan i Jönköping hoppas fler ska anamma den så att fler kiv kan räddas. Foto: SVT

Jönköpingsmodell kan minska antalet självmord i Sverige

Publicerad

Räddningstjänsten i Jönköping har i många år legat i framkant när det gäller arbetet med suicidprevention. Folkhälsomyndigheten har funnit modellen intressant och nu har det gjorts en studie om hur den så kallade ”Jönköpingsmodellen” kan förebygga självmord i hela landet.

Räddningstjänsten kan ha en central och samordnande roll i ett lokalt och regionalt arbete med suicidprevention. Det visar resultatet av en studie om ”Jönköpingsmodellen” som Hälsohögskolan i Jönköping och Folkhälsomyndigheten står bakom.

– Ett suicid är ju ett stort trauma och en tragedi för alla inblandade, så varje suicid som man kan förebygga är en sådan stor vinst för hela samhället och för närstående, säger Marie Ernsth Bravell, projektledare bakom studien vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Ökad kunskap om suicid

Räddningstjänstens roll behöver inte endast ha betydelse vid utryckningar utan också i ett fortlöpande förebyggande av suicid, alltså bland annat innan självmordet inträffar.

Syftet med studien handlar om att få ökad kunskap om hur ett brett arbete med suicidprevention kan bedrivas i praktiken. Denna rapport kan utgöra ett exempel för andra kommuner och regioner som kan anamma modellen, enligt Folkhälsomyndigheten.

I klippet ovan berättar Marie Ernsth Bravell mer om studien.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.