Mira Ljungman och Fidelie Uddén från Jönköping ska till de Nordiska mästerskapen. Foto: SVT

Jönköpingstjejerna är bäst i Sverige

Publicerad

Fidelie Uddén och Mira Ljungman är båda 14 år och är bäst i Sverige i rytmisk gymnastik i sin klass. Nu har de blivit uttagna att representera Sverige i de Nordiska mästerskapen i Norge i helgen.

I B-hallen i idrottshuset i Jönköping är det mellan 20 och 30 flickor i olika åldrar som tränar rytmisk gymnastik när SVT är på plats. Men det är två tjejer som sticker ut lite. De har gula träningslinnen med SWE i blå text på ryggen. På framsidan går det att läsa deras förnamn, Mira och Fidelie.

– Det känns jättebra och spännande att åka till Norge och speciellt med Mira. Det känns alltid bättre när man är två, säger Fidelie Uddén.

Hon får med håll från sin tävlingspartner.

– Det känns väldigt coolt att vi kommer representera Sverige i NM, vilket är väldigt häftigt, säger Mira Ljungman.

Första gången i Nordiska mästerskapen

Jönköpingstjejerna, som tillhör Jönköpings gymnastikförening, ska tävla i klassen duo som innebär att det är två gymnaster som har programmet tillsammans. Det här är första gången som de kommer vara med på de Nordiska mästerskapen.

– Vi har hållit på i över ett år med vår duo. Att vi får ut någonting från all träning känns jätteroligt, säger Fidelie Uddén.

I Jönköpings gymnastikförening finns det knappt 50 aktiva gymnaster idag. Många tänker nog på de långa banden eller bollar i rytmisk gymnastik, men Fidelie och Mira har valt de rockringsliknande tumbanden och det av en särskild anledning. 

– Det känns lättast. Så tumband kändes som en smart val plus att vi båda tycker att tumband är väldigt kul också, säger Mira Ljungman.

Stort för klubben

Det var många år sedan Jönköpings gymnastikförening fick skicka något tävlingsbidrag till de nordiska mästerskapen senast.

Nu kommer Fideli och Mira få två chanser på sig att visa domarna vad de går för när de ska visa upp sitt program som är klart på en och en halv minut.

Hur konkurrensen i Norden ser ut vet de inte men de vet vad de själva har för styrkor.

– Att vi ler. Även om det går dåligt så håller vi minen uppe, säger Mira Ljungman

Kommer ni vinna?

– Vi kommer göra vårt bästa, vi får se, säger Fidelie Uddén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer