Kjell Sandahl äger gården Vasen1 som ligger i Nye, några mil utanför Vetlanda. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Jordbruksstödet från EU en viktig inkomst för lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksstödet från EU är en viktig inkomst för många lantbrukare. Förra året betalades nästan 10 miljarder ut till bönderna i landet, i Jönköpings län fick lantbrukarna drygt en halv miljard i stöd. Bonden Kjell Sandahl menar att det skulle vara svårt att klara sig utan det ekonomiska stödet.

– Som det ser ut idag, så skulle jag inte göra det, säger han.

Gården Vasen 1 som ligger i Nye några mil utanför Vetlanda ägs av Kjell Sandahl. Han tog över ägandet av sin far för över 40 år sedan.

– Jag är född till att vara bonde, det är ett privilegium att få jobba med något som man tycker om, säger Kjell och ler.

EU-valet 2019

Gården är en av Jönköpings läns största. Här jobbar totalt 25 personer och det finns 470 mjölkkor som producerar över 6 miljoner liter per år. Förra året fick Kjell Sandahl 4,4 miljoner i jordbruksstöd från EU, något som är en förutsättning för att verksamheten ska fungera menar han.

– Räknar man vad det betyder i kilo mjölk så är det åttio öre. Vi får 3 kronor och 60 öre och tillsammans med EU-pengar så får vi 4 kronor och 40 öre.

Svårt att klara sig utan EU-stöd

Skulle du klara dig utan EU-stödet?

– Nej, som det ser ut idag, så skulle jag inte göra det, säger Kjell Sandahl.

Du har haft gården i över 40 år. Borde du inte ha pengar över så att du inte är beroende av EU-stöd?

– Jo, i den bästa av världar så hade jag haft det. Men under många år så har det ju varit ganska pressad lönsamhet i mjölkproduktionen och därför har det varit svårt att bygga upp ekonomiska reserver, säger han.

Skillnad att jobba som bonde före EU

Kjell tog över gården 1976, alltså nästan 20 år innan Sverige gick med i EU så han har stor erfarenhet av hur det var att jobba som bonde innan vi gick med.

– Det var betydligt enklare. Då hade vi en reglerad marknad som var anpassad för oss i Sverige, som innebar att vi jobbade på en skyddad marknad i Sverige och våra priser var högre då än i vår omvärld. Men det gjorde ju å andra sidan att vi inte fullt ut var konkurrenskraftiga, vi levde i en skyddad verkstad.

Var det bättre eller sämre?

– Både och, det finns för och nackdelar med båda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet