Julmusik – oljud för butiksanställda? Foto: TT

Julmusik – ett arbetsmiljöproblem

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av de butiksanställda upplever julmusik som ett arbetsmiljöproblem. Det visar en undersökning av Handelsanställdas förbund. Men butiksanställda som SVT pratar med gillar julmusiken.

På söndagen är det första advent och dagen då många butiker byter till spellistor med julmusik. Om de inte redan har gjort det. Syftet är att skapa en trevlig och mysig stämning i affären och förhoppningsvis öka försäljningen. Men även om många kunder blir glada, avslappnade och shoppingsugna av bjällerklangerna är det inte säkert att personalen i butikerna upplever det på samma sätt.

2 000 butiksanställda

Enligt en undersökning som Handelsanställdas förbund har gjort, och som drygt 2 000 medlemmar har svarat på, är det nämligen långt ifrån alla anställda som uppskattar jullåtarna. En fjärdedel tycker att julmusiken är ett arbetsmiljöproblem.

– Det viktigaste är att musiken uppfattas som omväxlande, och det kanske ändå inte alltid är fallet när julslingorna spelas, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

En stor anledning till problemet uppges vara att de inte har något inflytande över vilka julsånger som spelas.

– Hos företag som jobbar medvetet och inkluderar personalen i musiken uppskattar anställda musiken och arbetsmiljön blir bättre. Med musikavtal är musiken mer omväxlande, och de som skapat och framför musiken får rättmätigt betalt. Musik kan vara och är för de flesta butiksanställda något positivt, säger Stefan Carlén.

I butiker som har skrivit musikavtal med upphovsrättsorganisationer som Sami och Stim är de anställda mer positivt inställda till musiken.

Välkommet avbrott

De i rapporten som var positiva till jullåtar menar att de är ett välkommet avbrott eftersom det resten av året spelas samma musik om och om

Sabina Asbenberg, är butikschef. Foto: Sandra Wennergren/SVT

igen.

När SVT frågar runt i butiker i Jönköping är de anställda i stort sett enbart positiva till julmusiken.

– Förr hade vi samma cd-skivor som gick på repeat och dessutom var volymen högre. Då kunde både jag och kunderna tröttna på musiken. Men nu har vi spellistor, med större utbud och även sänkt volym, så då är det inga problem, säger Sabina Aspenberg, som är butikschef i Jönköping.

Även Stina Olsson, som arbetar i en klädbutik tycker det är mysigt med julmusik.

– Jag kan tröttna lite på slutet, men mest ger det bara en mysig stämning i butiken, säger hon.

Stina Olsson, som jobbar i en klädbutik, tycker bara det är mysigt med julmusik. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.