Foto: Fredrik Weibull.Visa alla (14)
Visa alla (14)

Översvämning skapade trafikkaos

Publicerad

Det kraftiga regnet skapade kaos i Jönköping. Länssjukhuset Ryhov drabbades hårt, liksom trafiken på E4 och vid A6.

Efter tio timmar började trafiken åter rulla på E4:an i Jönköping. Enligt trafikledningen spärrades vägen av tidigt i morse, runt halv nio tiden. Vid 18.30-tiden var vattnet bortpumpat från vägen.

Det har under hela dagen varit långa köer i norrgående riktning, hela körfältet låg under vatten. Enligt Anders Johannesson, vägtrafikledare vid Trafikverket, handlade det om cirka 500-600 meter som var översvämmat och man trodde tidigare att det skulle ta fram till midnatt att få bort allt vatten.

Enligt Jan-Eric Bengtsson, Jönköpings kommuns VA-chef, föll 60 millimeter regn på en timme.

– Översvämningen är så stor. Det är det värsta jag sett på 40 år, sade han till Jönköpingsposten.

– Det händer inte ens vart hundrade år, kanske vart 150:e år. Det var ett 150-årsregn, säger han.

”Ingen information alls”

SVT-medarbetaren Eva Landahl var en av dem som var på väg norrut men fastnade vid Jönköping. Hon spenderade tre timmar i trafikkaoset.

– Jag har aldrig sett sådana här köer tidigare i hela mitt liv, säger hon till SVT Nyheter.

Flera bilar försökte tränga sig förbi och ta sig fram i den stillastående trafiken. Eva Landahl säger att det varit dåligt med information för de som köar. Dessutom har det, trots regnet, varit en varm dag. Och ingenstans kunde man köpa vatten.

– Folk blev så desperata att de lämnade sina bilar och gick längst E4:an.

Fjärrvärmen utslagen

Under morgonen riskerades elförsörjningen att slås ut på Länssjukhuset Ryhov, men enligt Lisbeth Leijon, informatör på landstinget, säkrades elförsörjningen till sjukvården.

Akutmottagningen planerades att stängas och alla planerade operationer ställdes in, då fjärrvärmen var utslagen och det saknades varmvatten. De som behövde vård uppmanades att ta kontakt med sin vårdcentral.

Översvämningarna orsakade stora skador på såväl akutmottagningen som andra avdelningar då vattnet forsade in i fastigheten på flera ställen. Under dagen har vattnet pumpats ut och under eftermiddagen var sjukhusverksamheten igång som vanligt igen.

Översvämmad vägbana

Hela A6 köpcentrum, Ryhovsområdet, Solåsen och Liljeholmen blev utsatta för vattenmassorna. Såväl företag som privatbostäder drabbades av invällande vatten. Bland annat Ikea höll stängt på grund av översvämningar inne i varuhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämning i Jönköping 2013

Mer i ämnet