• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Kameran till smileyn stängs av

Den stora smileyn som står på rådhusets tak skulle visa hur Jönköping mår men nu har kommunen stängt av kameran som registrerar personers ansiktsuttryck efter att det blivit känt att kameran är tillståndspliktig.

I fredags sattes den stora smileyn upp på taket på rådhuset mitt i centrala Jönköping. Även om kameran, som är den del som gör konstverket interaktivt, stängs av kommer smileyn fortfarande lysa men nu kommer den förändras slumpvis istället för att den förändras utifrån verkliga människor. Kommunen erkänner att de gjort fel.

–Efter de senaste dagarnas uppmärksamhet har det konstaterats att det gjorts en felbedömning, vilket kontakten med Länsstyrelsen också bekräftar säger Karin Semberg, kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Jönköpings kommun hade pratat med polisen innan konstverket sattes upp men det är länsstyrelsens som fattar beslut när det gäller kameraövervakning. Att söka ett sådant tillstånd kostar flera tusen kronor och det är en handläggningstid på flera månader.

Vad som kommer hända nu med konstverket är oklart det ska stå på rådhuset i två månader men att få tillstånd för kameraövervakning tar i regel längre tid.

– Det är naturligtvis både allvarligt och genant att vi saknat tillstånd. Vi är annars väldigt stolta över konstverket, som bidrar till att sätta Jönköping på konstkartan ihop med städer som Berlin och Wien, säger Peter Jutterström (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer