Morgan Malmborg är ordförande i Habodemokraterna. Foto: Skärmdump/SVT

Kammarkollegiet tar strid för miljonarv till politiska partier

Publicerad

Kammarkollegiet vill ogiltigförklara två testamenten där politikern Morgan Malmborg från Habo och hans lokala parti står som arvtagare till flera miljoner.

En kvinna i 90-årsåldern avled i januari i år och i två testamenten som upprättats framgår att hennes arv på drygt fyra miljoner kronor skulle tillfalla politiska partier i länet.

Enligt det första testamentet, som upprättades 10 augusti 2018, skulle arvet tillfalla Sjukvårdspartiet, om det kom in i regionfullmäktige. Om så inte blev fallet skulle partiets ordförande Morgan Malmborg bli arvtagare. Det rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Stämning inlämnad till tingsrätten

Enligt det andra testamentet upprättat den 27 september 2019 ska 25 procent av kvinnans arv gå till det lokala partiet Habodemokraterna och 75 procent till partiets ordförande, som även i det fallet är Morgan Malmborg.

Kammarkollegiet yrkar nu på att Jönköpings tingsrätt ska förklara handlingarna ogiltiga som testamenten och att arvet på 4,2 miljoner kronor ska tillfalla Allmänna arvsfonden. Exakt varför Kammarkollegiet vill ogiltigförklara testamentena är oklart. På grund av semestertider och att ärendet behöver ytterligare utredning vill kollegiet ha anstånd till 31 augusti för att komplettera ansökan om stämning.

Malmborg svarar

Morgan Malmborg skriver i ett mejl till SVT att det inte finns något konstigt i att testamentena klandras utan att det är sådant som händer. Han framhåller att den äldre kvinnan varit mycket tydlig med att hon inte ville låta sin kvarlåtenskap gå till Allmänna arvsfonden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer