”Lägret betyder väldigt mycket för jag har träffat jättemånga från olika föreningar som har gått genom samma grej som mig”, säger Kate Wittwil. Foto: Kristin Renulf/SVT

Kate och Isac drabbades av cancer som barn

Uppdaterad
Publicerad

Nu under långhelgen är ungdomar som drabbades av cancer som barn samlade till ungdomslägret Camp Wild på Isaberg i Hestra. SVT Nyheter Jönköping träffade Kate Wattwil som fick cancer när hon bara var ett och ett halvt år och fick tillbringa flera år på sjukhus.

– 2002 den 28 oktober blev jag drabbad av leukemi. Sedan var jag inlagd på barn- och ungdomssjukhuset i Lund i två år, berättar Kate Wattwil.

– 2004 blev jag frisk och sedan fem år senare friskförklarad.

Kate och hennes kompis Isac Strömberg förbereder sig för att gå en höghöjdsbana. De drabbades som andra på lägret av cancer som barn. Nu är de mellan 13 och 19 år. Många har med sig sina syskon på lägret.

Isac Strömberg på höghöjdsbanan på Isaberg. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Jag drabbades av lymfom när jag var tolv, 2013 i oktober, berättar Isac.

Och nu?

– Nu är det bra. Jag har behandlats färdigt och varit frisk i två-tre år snart.

Betydelsefulla läger

Både Kate och Isac har varit på Barncancerfondens läger i många år och tycker att lägren är betydelsefulla.

– Det betyder faktiskt väldigt mycket för jag har träffat jättemånga från olika föreningar som har gått genom samma grej som mig, jag har träffat folk som har syskon som gått igenom samma grej, säger Kate.

– Så jag tycker det är jättebra att vi har sådana här läger. Man kan liksom fritt berätta vad man gått igenom och så vet man ju själv vad de andra har gått igenom.

Händer det att ni pratar om det som har varit?

– Jo, det händer, det är ganska vanligt. Man reflekterar och det är bra att prata om det, säger Isac.

Isac Strömberg och Kate Wittwil är två av deltagarna på barncancerfondens läger på Isaberg. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

80 procent överlever

Varje år drabbas över 300 barn av cancer och 80 procent av dem överlever. Ett av de ändamålen som Barncancerfonden arbetar med är att ge stöd och råd till de familjer och barn som drabbas och deras syskon. De återkommande lägren är en av aktiviteterna. Många återkommer till lägret som hålls på olika platser i landet en gång om året.

– Vi vill skapa en mötesplats för dem, att ses och träffa andra som varit med om precis samma sak, säger Anja Malmberg, på Bancancerfonden.

Det här är att syskon finns med – vad har det för betydelse?

– När ett barn drabbas av cancer så drabbas ju hela familjen och syskonen drabbas nästan lika hårt. Så det är jätteviktigt att de får vara med. De har ju också möjlighet att träffa andra syskon som har varit med om precis samma sak, som känner igen sig.

– När man ses så här en gång per år, så kanske det är enda gången per år som man träffar någon som förstår precis hur det är att ha ett syskon som drabbats av cancer, säger Anja.

Aktiviteter på hög höjd

I dag är ungdomarna på lägret antingen helt friska eller lever med sviter av cancern. Men det märks inte på aktiviteterna här på Isaberg där Kates och Isacs grupp går höghöjdsbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.